Danwatec, banner for blødgøringsanlæg, FAQ

Kalkreducering med et blødgøringsanlæg

Blødgøring af vand

Hvorfor taler vi om blødgøring af drikkevand og hvad kan du selv gøre? I Danmark lever mere end 1 million menneske med hårdt drikkevand. Hårdt vand defineres i denne sammenhæng som drikkevand der indeholder store mængder af calcium (Ca) og magnesium (Mg). I denne gruppe af vandværker, kan der være fordele ved at kalkreducerer drikkevandet. Men også de forbrugere der har middel- eller temmelig hårdt drikkevand, er der samfundsøkonomiske og miljømæssige gevinster at hente ved blødgøring af drikkevandet.

Problemet med hårdt drikkevand kan blive afhjulpet ved hjælp af videregående vandbehandling, såkaldt blødgøring eller kalkreducering.

Der findes forskellige måder at blødgøre drikkevandet på:

Skema over metoder for reducering af kalk i vandet, Pelletmetoden, Ionbytning, Danwatec, membranmetoden,

Det rigtige valg for det enkelte vandværks metode til valg af kalkreduceringsform, kan være følgende parameter:

– Nemt at drifte og kontrollere.

– Minimum forureningsrisiko.

– Afsætning af kalkpiller.

– Indkøbspris, indkøb af anlæg.

– Salgspris, vandprisen.

– Kommunens krav.

Husk at være opmærksom på de gældende regler for dansk drikkevand, som er fremhævet i tabel 1. På baggrund af ovennævnte punkter, er der derfor meget fokus i dag på pelletmetoden, som værende den mest bæredygtige metode og som har mindst effekt på den produceret vandkvalitet. Netop på grund af den metode kalkpillerne er produceret, kan man genbruge kalkpillerne og undgå at reducerer koncentration af magnesium og andre ioner fra drikkevandet.

Danwatec, vejledene værdier for vand, blødgøringsanlæg, krav til vand, tabel,

Renovering af vandværk med Danwatec

Hvordan fungerer pelletmetoden?

Metodens navn kommer fra de kalkpiller som bliver produceret i den vandbehandlingsproces, hvori en speciel reaktor indgår.

Det hårde råvand bliver blandet (før filtreringsprocesser(ne)) med et reaktionsmiddel der øger pH-værdien af drikkevandet. (Mest anvendt er natriumhydroxid (NaOH/kaustisk soda).

I denne proces udfældes calciumcarbonaten (kalken) i vandet. Det udfældet kalk krystalliserer derefter på sandkorn som holdes ‘flydende’ i pillereaktoren. Derved flyder det blødgjorte råvand ud fra pillereaktoren, og videre til de nuværende sandfiltre. (Kalkudfældningen er afsluttet inden da).

Eneste ændring (ud over kalkfjernelsen) er en smule højere pH og en ubetydelig forhøjelse af natriumindholdet. Hverken smag eller øvrige egenskaber (ud over hårdheden) er påvirket af processen.

Model over pelletmetoden, pelletmetoden, Kalkreducering, blødgøringsanlæg,

Kalkpiller:

Helt konkret afsluttes blødgøringsprocessen med blødgjort vand til forbrugerne og kalkpiller som kan f.eks. tilsættes hønsefoder, opfyld i vejmaterialer, spredes på landbrugsjord, m.v. Hvis råvandet ikke indeholder store mængder af uorganiske sporstoffer, vil de færdige kalkpiller hovedsagelig indeholde CaCO3, samt spor af magnesium (Mg), jern (Fe) og mangan (Mn). Herudover fjernes der evt. også tungmetaller som er en naturlig del af råvandet. Sammensætningen af disse vil variere fra de forskellige råvandstyper og tilsvarende ændre vandbehandlingsprocessen igennem vandværket. Derfor er det vigtigt, at vurderer hvor blødgøringsprocessen skal placeres i den nuværende vandbehandling.

Danwatec, Piller fra rå vand, Piller fra ren vand, kalkpiller, Magnesium, Calcium, Jern, Strontium, Barium, Kopper, Zink,

Pillemetode – beregn selv:

 En simpel model til at beregne mængden af kalkpiller der kan produceres på vandværket, kan ses nedenfor i Tabel 4. For at kunne gennemføre beregningen, skal parametrene i Tabel 3. være tilgængelige.

 

Danwatec, beregn selv-tabel, kalkpiller, Vandets hårhedsgrad,
Eksempel på beregning af Ca-koncentration, Na-koncentration, Danwatec,

OBS: Na-koncentration og Ca-koncentration er kun en teoretisk simpel beregning. Den kemiske reaktion er mere kompliceret og beregninger skal baseres på den specifikke vandkvalitet, hvilket Danwatec kan udarbejde. Ved den beregnet vægt af kalkpillen, er kun calciumkarbonat uden doseret sand eller andre stoffer, som der er udfældet sammen med kalken i pillen.

Blødgjort drikkevand fra dit vandværk? En løsning for dig?

Udgangspunktet er således at selvom behandlingen af vandet er drastisk målt i forhold til hvordan vi ellers behandler drikkevandet i Danmark, så er pelletprocessen stadig en meget skånsom metode. Man kan lære meget om teknologien på et vandværk, men det sværeste er nok at overbevise forbrugerne. Det er vigtigt, at du informerer din kunde om teknologien, fordi vores erfaringer, set fra forbrugernes synspunkt er baseret om tre område:

– Pris (OBS: Kender jeres forbrugere vandprisen i dag?).

– Sundhed – der skal produceres vand som følger kravene til dansk drikkevand.

– Smag – største udfordring.

Danwatec kan hjælpe dig med at introducere og vurdere blødgøringsmetoderne på vandværket:

  • Vurdere og beregne om pelletteknologier kan anvendes (vandkvalitet, pris).
  • Informerer forbrugerne om fordele og ulemper.
  • Adaptere og opstart af pille reaktor på jeres vandværk.

Prøv en pillereaktor fra Danwatec. Kontakt Danwatec på tlf: 20 62 73 50 / in**@da******.dk, www.danwatec.dk

Vi hjælper med:

Valg af metode

Ansøgning

Beregning

Konstruktion og opførelse

Oversættelse

Rådgivning

Giv os et kald nu på:
+45 20 62 73 50

Fordele ved et centralt blødgøringsanlæg:

Mindre spild og bedre affaldshåndtering

Mindre belægninger i og mindre service af vandledninger

Bedre driftsøkonomi – den samlede løsning betyder en lavere omkostning per bruger.
Et professionelt drevet anlæg betyder bl.a. regelmæssig service af udstyr.
Vidste du, at..?
Når man reducerer vandets hårdhed, vil man opleve følgende fordele: bedre beskyttelse af husholdningsapparater som vaske- og opvaskemaskiner, el-kedler, kaffemaskiner samt færre reparationer og mindre vedligeholdelse af diverse maskiner og installationer i husordningen.

Desuden opnår man lavere forbrug af sæbe og vaskepulver, blødt tøj efter maskinvask, færre ressourcer i forbindelse med vandbehandling samt beskyttelse af ledningsnettet