Et tur under Christianshavn kanal

Et tur under Christianshavn kanal

En tur under Christianshavn kanal.

Ikke mange kan komme hjem og sige, at arbejdsdagen gik med at kigge på rør under Christianshavns kanal.  Men det er netop, hvad vi hos Danwatec brugte lidt af ugen på.

Opgaven starter tilbage i februar hvor Per fra Hofor kontakter os.  ”jeg har hørt at i har sådan en maskine der kan filme under vand – Jeg har en opgave den måske kan anvendes til – men det er nok bedst vi sammen kigger på det. ”  Og jo tak, det var ikke en helt almindelig opgave for vores ROV der til dagligt anvendes til at inspicere rentvandstanke.

Lige under husbåden og restauranten Sundance, der ligger ved Havnegade, forbindes København med  Amager af 2 underjordisk tunneler.  Herigennem har der siden 30érne løbet forsyninger og heriblandt vandforsyning. Denne var oprindeligt udført i blytætnede støbejernsrør, men i 2004 blev tunnelerne tømt for vand, og der blev etableret 2 store Ø400 PE rør som erstatning.  Det var de 2 rør der skulle inspiceres, for det skulle sikres, at de stadig ligger hvor de skal.

Adgangen er via 2 skakter på hver side af kanalen og opgaven er egentlig ganske simpel.:

Dyk 17 meter ned og følg rørene men i optager en film til dokumentation.

Og så sørg så lige for at få maskinen med hjem igen – tak.

Til dagligt ligger ingen mærke til disse tunneler. Går man langs kanalen, lægger man næsten ikke mærke til et stort rundt dæksel, og ser man det, vil kun de færreste tænke over, at der herunder gemmer sig en 17 m dyb skakt der fører til 2 stk. 150 m lange tunneller under kanalen.

Men man åbner altså ikke bare op for sådan et dybt hul.Der er en del sikkerhed der skal være i orden  og det var Hofor der stod for den del. Derfor blev der spærret af for et stort arbejdsområde, før de store trælåg mandag d. 7 blev løftet op. Så vidt vides for 1. gang siden 2004.

Tirsdag d. 8 sep startede vi ud med 2 mand der først udbalancerede maskinen så den er fuldstændig flydende i vandet.  Alt perifert udstyr blev fjernet, for i skakterne er der masser af rør, snore, kabler mv, som vi kunne hænge fast i og meden maskinen til ½ mill er det ikke noget man ønsker.   Da vi så endelig dykkede, viste sigtbarheden sig at være lige præcis 0. Absolut intet kunne vi se og modløsheden bredte sig. Heldigvis havde vi købt Niels fri til opgaven, han er en rutineret herre med over 200 timers flyvetid med denne, og da han fik justeret maskinen ind, famlede vi os ned igennem dybet hvor 2 ganske nydelige rør pludselig viste sig. Vandet klarede op, og sigtbarheden blev tilstrækkelig til, at vi kunne se at rørene heldigvis ligger præcist hvor de skal.

Efter nogle timers stille og rolig overflyvning, nåede vi vores maksimale længde på 140 m og kunne vende om.

Dagen efter tog vi så turen fra modsatte side, og igen kunne vi konstatere, at alt er som det skal være.

Onsdag d. 9 sep. en dag før planlagt, Blev opgaven afsluttet og vi kan trygt vente til næste inspektion om ca. 5 år.

Nu forestår der flere dages rengøring, skift af pakninger og endelig en meget grundig desinficering, så det igen er trygt, at anvende kameraet på de danske vandværkers rentvandstanke.

Læs mere om vores ROV på denne side